A aparut cea mai importanta lucrare de teologie a Noului Testament
Adăugată de torch in 16/03/2012, citită de 2.274 ori
Autor: Thomas R. Schreiner, Categorie: Recenzii cărți
A aparut cea mai importanta lucrare de teologie a Noului Testament

TEOLOGIA NOULUI TESTAMENT

Thomas R Schreiner

Format 160x230; 1032 pagini, Pret 150 Ron

Publicat în limba engleză de Baker Academic, 2008

 

RECOMANDATĂ

  • studenti la teologie
  • pastori şi preoti
  • evanghelisti/învăţători de şcoli biblice
  • misionari
  • slujitori cu Cuvântul

Pentru a citi primele 83 pagini online accesati link-ul: citeste online

 

 Dacă niciuna dintre scrierile Noului Testament nu pretinde că oferă o „teologie” completă, Thomas Schreiner sugerează că în urma studierii acestuia în ansamblu se evidenţiază anumite teme care se repetă frecvent. În această lucrare, el urmăreşte o serie de teme importante care apar în canonul Noului Testament, explorând accentele care ies la suprafaţă printr-o citire detaliată a textului.

 În Teologia Noului Testament, abordarea lui Thomas Schreiner se bazează pe o exegeză solidă a tuturor textelor cheie, una care îl conduce spre o perspectivă unitară asupra învăţăturii centrale a Noului Testament. El îşi focalizează atenţia în mod special pe două teme cuprinzătoare. Prima este legată de unitatea istoriei răscumpărării şi Împărăţia lui Dumnezeu. Noul Testament preia imaginile din Vechiul Testament şi afirmă că Împărăţia a venit (deşi încă nu la modul deplin) în Isus Cristos). Cea de-a doua temă se referă la scopul Împărăţiei – gloria lui Dumnezeu prin lucrarea lui Cristos şi prezenţa Duhului care abilitează. În cea de-a doua jumătate a lucrării sale, Schreiner discută despre semnificaţia acestor teme pentru viaţa credinciosului şi lucrarea comunităţii credincioşilor.

Deşi această lucrare voluminoasă şi cuprinzătoare va fi deosebit de interesantă pentru specialişti, preocuparea principală a lui Schreiner este aceea de a oferi un ghid accesibil pentru studenţi şi pastori. El a reuşit în mod admirabil în acest demers, iar cititorii săi vor descoperi pe aceste pagini o expunere lucidă a teologiei Noului Testament.

Thomas R. Schreiner (Doctor, Fuller Theological Seminary) este Profesor James Buchanan Harrison de Interpretare a Noului Testament la Southern Baptist Theological Seminary. El este autor şi editor al unui mare număr de titluri, printre care Paul, Apostle of God’s Glory in Christ: A Pauline Theology şi Romans din seria Comentarii Exegetice asupra Noului Testament publicată de Baker.

RECOMANDĂRI

 „Adeseori, comentatorii se concentrează atât de mult asupra detaliilor cărţilor din Noul Testament încât pierd din vedere imaginea de ansamblu. Pe de altă parte, numeroase încercări de a rezuma mesajul Noului Testament ignoră expresiile specifice şi accentele diferite ale celor douăzeci şi şapte de cărţi ale sale. Fără să piardă imaginea de ansamblu din cauza detaliilor, cartea lui Schreiner Teologia Noului Testament realizează o expunere excepţională a mesajului central al Noului Testament, gloria lui Dumnezeu în Cristos. Pastorii şi studenţii vor constata că ea este o resursă nepreţuită pentru răspunsul la întrebarea pe care o pun cei mai mulţi cititori: despre ce vorbeşte Noul Testament?”

BRIAN S. ROSNER, profesor de Noul Testament şi Etică la Moore Theological College

„Teologia Noului Testamenta lui Schreiner a fost aşteptată cu nerăbdare de colegi, prieteni şi studenţi. Anexa, care prezintă un studiu util asupra disciplinei teologiei Noului Testament, împreună cu discuţia despre justificare, conţinând un rezumat al dezbaterii moderne alături de o apărare a interpretării juridice a învăţăturii lui Pavel, sunt două motive suficiente pentru a cumpăra cartea.”

ROBERT H. STEIN, profesor de Interpretarea Noului Testament la Southern Baptist Theological Seminary

 „Lucidă, incisivă şi, mai presus de toate, aplecată spre înţelegerea textului Noului Testament, cartea lui Tom Schreiner este ca o băutură răcoritoare într-un deşert postmodern. Schreiner evocă bogăţia teologiei Noului Testament prin prisma istoriei mântuirii, arătând cât este de utilă paradigma promisiune-împlinire, deja-nu încă pentru înţelegerea Noului Testament. Dacă doriţi o teologie a Noului Testament bine informată, bine ancorată din punct de vedere exegetic, fundamentată pe Canon, trinitară şi scrisă din perspectiva unei credinţe ferme, această carte este exact ceea ce căutaţi!”

DONAL A. HAGNER, Profesor Emerit George Eldon Ladd de Noul Testament, Fuller Theological Seminary

 „O realizare uimitoare! Schreiner a îmbinat lărgimea şi profunzimea cunoaşterii sale despre Noul Testament cu dezbaterile din literatura de specialitate. Lucrul cel mai extraordinar e că această carte este fidelă Noului Testament prin aceea că mărturiseşte despre măreţia şi gloria lui Dumnezeu.”

SIMON J. GATHERCOLE, Lector în studii asupra Noului Testament, University of Cambridge

 „Teologia Noului Testament a lui Tom Schreiner aduce o contribuţie importantă în domeniul său, oferindu-le studenţilor acea privire de ansamblu pe care numai un savant cu experienţă o poate da. Lucrarea este importantă mai ales prin faptul că are o abordare mai tematică decât majoritatea studiilor de teologie a Noului Testament. În felul acesta, Schreiner reuşeşte mai bine decât majoritatea comentatorilor să ne ofere o „teologie” autentică a Noului Testament (şi nu „teologii” ale Noului Testament).”

DOUGLAS J. MOO, Profesor Blanchard de Noul Testament, WHEATON COLLEGE

 „Thomas Schreiner este cunoscut ca un comentator abil şi atent al Noului Testament. În cartea sa Teologia Noului Testament, abilităţile sale şi stilul său clar şi concis se manifestă din plin, autorul oferindu-ne o sinteză a acestui subiect complex, o relatare care reflectă concepţia sa înaltă despre Scriptură. Aceasta este probabil cea mai bună teologie a Noului Testament scrisă în ultimele decenii dintr-o perspectivă categoric reformată şi evanghelică. Deşi contest analiza în anumite puncte ale ei, cartea rămâne o lucrare excelentă pentru care îmi exprim cu plăcere aprecierea.”

BEN WITHERINGTON III,  Profesor de Noul Testament, Asbury Theological Seminary


Știre preluată de pe www.faclia.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni