Marcarea resurselor în funcție de calitatea scrierii lor
Adăugată de Softy in 20/10/2011, citită de 3.430 ori
Autor: echipa resursecrestine.ro, Categorie: Resurse Creștine
Marcarea resurselor în funcție de calitatea scrierii lor

Echipa resursecrestine.ro anunță cu bucurie lansarea a trei metode de marcare a resurselor text:
- resurse care sunt sau nu scrise corect gramatical
- resurse care folosesc sau nu diacritice
- resurse care sunt sau nu sunt autentice

Ne dorim ca voi, vizitatorii, să vă implicați cât mai mult în trierea și corectarea resurselor text pentru o cât mai bună calitate. Până acum v-ați exprimat aprecierea sau dezaprobarea față de calitatea resurselor prin notarea lor. De acum înainte puteți să ajutați autorii să își îmbunătățească resursele prin marcarea celor care nu sunt scrise gramatical corect, sau nu conțin diacritice. După cum spunea o colaboratoare care ajută la corectarea poeziilor, în limba română diacriticele nu sunt opționale!

Care este modul în care poți face chiar tu ceva bun pentru site? Probabil nu poți petrece ore în șir pe site ajutând la corectarea resurselor, dar poți petrece câteva secunde marcând caracteristicile resursei pe care tocmai o citești! Dacă este scrisă corect gramatical, nu ezita să apeși butonul verde, astfel ca cei ce caută resurse de calitate din acest punct de vedere să le poată găsi mai ușor! Dacă resursa respectivă nu conține diacritice, te invităm să o marchezi în sensul acesta, astfel ca autorul ei să se sesizeze și să o corecteze!

Dacă așteptăm ca doar câțiva oameni să reușească să corecteze toate resursele de pe site, s-ar putea să nu se întâmple niciodată! Daca, în schimb, sute sau mii de vizitatori își aduc contribuția la creșterea calității resurselor, cu siguranță se pot produce schimbări în bine în cel mai scurt timp, fără ca vreunul din ei să fie nevoit să își dedice prea mult timp pentru asta - e vorba de câteva click-uri și nimic mai mult!

Fă și tu o diferență!


Știre preluată de pe www.resursecrestine.ro
nu ca nu sunt de acord cu o scriere corecta in limba romana fiindca, desigur aceasta este o datorie a noastra, a romanilor de pretutindeni; as dori totusi sa va intreb: credeti de ex. ca marele poet Eminescu in manuscrisele domniei sale nu avea greseli gramaticale ele fiind ulterior corectate de cei care-i publicau scrierile ca de fapt acesta este si unul din rolurile celor ce se ocupa cu asa ceva?as prefera mai degraba sa ne atentionam noi intre noi cei care citim si observam cate o mica greseala decat sa marcam astfel resursele; cati dintre noi nu suntem obositi dupa 8-10-12 ore de munca la serviciu apoi venim si aducem slava Domnului printr-o poezie sau orice altceva... atentia scade... sau, poate ca avem si lipsuri necorectate din anii tineretii...totul e posibil, insa o resursa marcata nefavorabil poate de multe ori sa atraga dupa ea lipsa dorintei unui vizitatot sa o mai parcurga in timp ce ea, in esenta are un mesaj deosebit de transmis; in loc sa stam sa marcam greselile mai degraba sa luam aminte la mesajul transmis de Domnul prin aceste scrieri; Domnul nu dispretuieste inceputurile slabe! sa le corecteze cineva scriindu-le din nou sub resursa la "adauga comentarii"; si asa suntem o pricina de poticnire pentru multi fiindca vrajmasul ne-a facut sa ne atacam prin multe raspunsuri neziditoare la care am participat cu multa rautate ; ne mai atacam si pentru ca nu stim sa scriem corect... asta este! acestia suntem! si Domnul ne iubeste asa cum suntem ; fiti binecuvantati multumesc pt. ca ati citit si mesajul meu.
Adăugat în 28/10/2011 de floridinmaracineni
Intelegem ca nimeni nu este perfect, si greseli pot aparea oricand. Initiativa noastra a fost in ideea de dezvoltare a activitatii utilizatorilor si a le da posibilitatea sa ajute la o mai buna calitate a resurselor. Deocamdata pot face asta doar sesizand / marcand resursele corecte / incorecte.
In viitorul apropiat vom da posibilitatea oricarui utilizator sa corecteze resursele, si astfel, calitatea acestora va creste.
Asa cum spuneti ca un cititor poate abandona datorita marcajului negativ, asa se poate intampla ca un cititor sa abandoneze daca citeste ceva scris foarte gresit gramatical - si probabil ar prefera sa poata alege sa citeasca doar ce e corectat.
Multumim pentru intelegere si suntem convinsi ca lucrurile vor merge spre bine!
Adăugat în 28/10/2011 de Softy
INIŢIATIVĂ DE BUN FOLOS CARE NU NE LASĂ PE ROSTOGOLINDU-NE PE PANTA MEDIOCRITĂŢII....SĂ NU NE SCUZĂM CU EMINESCU A FOST aşa şi aşa UN FORMATOR DE LIMBĂ DAR ŞI ŞI UN DEZINTEGRATOR GRAMATICAL AL EI...ÎN SCUZE PROSCRISE PERMISE de înaintaşii lui...Lacunele de exprimare se pot îmbunătăţi,nuanţele literare pot fi mai bune,vom aduce Domnului o jertfă întreagă în scris nu stâlcită,ciopârţită..Ia să o aducem ,,dregătorilor'' literari...vor zice ei că totul e bine?...Sincer ce scriam acum un an şi jumătate mi-era ruşine mai târziu de postare....dar cu îngăduinţă răbdătoare am mai progresat.Oboseala ,suferinţa personală nu e scuză pentru dedicare în măiestrie literară...dacă nu progresăm înseamnă că stăm pe loc...în acelaşi timp lipsa unuia este suplinită prin eficacitatea celuilalt
Adăugat în 29/10/2011 de Nabucco
va rog sa ma iertati nu am crezut ca o simpla parere poate declansa atata dezastru in vorbire si atitudini...eu tocmai ascultasem mesajul pastorului Filip din Corinteni despre dragoste care se aplica in toate domeniile vietii; nu sunt impotriva unei jertfe intregi, de bun miros inaintea Domnului;imi pare tare rau de ceea ce se intampla; voiam doar sa umblam cu dragoste unii fata de altii acceptandu-ne asa cum suntem raportat la pregatirea gramaticala si sa ne bucuram de ceea ce Domnul ne pune inainte pentru zidirea noastra; am intrat pe domenii straine...imi pare atat de rau..am gresit... poate ca nu este locul meu aici! fiti binecuvantati
Adăugat în 29/10/2011 de floridinmaracineni
cred că ideea este bună în sine dar nu este practică pt. că primul lucru la care se va gândi un om care scrie este: ,,cine sunt eu (care scriu și fac greșeli....pt. că numai cine nu scrie nu face...) să fac public așa pe sait greșelile altora?!”
eu personal, am luat peste nas destul încercând să ajut sau să corectez (nu să judec sau să critic!) anumite lucruri...Înainte să vedem că am greșit ceva și cineva vrea să ne ajute, vedem doar că suntem atacați...Și înainte să abordăm cu pocăință și smerenie, răspundem cum ne vine...Așa este firesc și omenește; apoi fiindcă suntem creștini, ne cercetează Duhul Sfânt și facem ce trebuie. Dar prima reacție este aceea care nu va da curs acestei idei; repet, bune în sine.
Poate mai mult decât scrisul trebuie făcut ceva pt. a îmbunățăți ceea ce se scrie!
Adăugat în 29/10/2011 de Ioanhapca
De acord ca mai important este ce se scrie decat cum se scrie. Pentru asta am inceput cu posibilitarea de a nota resursele (daca iti place, dai nota mare, daca nu, dai nota mica sau nu dai). Iar acum am vrea sa ne concentram pe calitatea ortografica. Nu mi se pare gresit ca pe un site unde se aduc laude lui Dumnezeu sa invatam si sa ne corectam greselile. Sunt destui inaintasi ai credintei care au invatat sa citeasca citind Biblia - credeti ca au facut o greseala? Trebuia sa se fi suparat si sa fi plecat din biserica pentru ca nu stiau sa citeasca? Sa isi spuna ca nu e locul lor acolo? Cred ca au facut mai bine ca au acceptat invatatura si corectura si apoi au putut citi singuri din Cuvant. Asa si noi, cred ca ar trebui sa ne ajutam unii pe altii pentru a aduce jertfe placute Domnului - fara cusur! Dumnezeu este Dumnezeul oranduielii, al organizarii, El face totul perfect, iar noi, ca si copii ai Sai, ar trebui sa tindem spre perfectiune - in toate domeniile!
Adăugat în 29/10/2011 de Softy
Personal cred ca poti scrie cele mai faine poezii, daca faci greseli de gramatica si NU accepti sa fii corectat(a), munca ta e aproape in zadar. Nu stiu cati dintre noi si-ar cumpara pantofi noi, inveliti in sac de rafie in locul unei cutii de carton. Si exemplele pot continua...
Adăugat în 29/10/2011 de BenHur
De acord!
doar că ,,ajutarea” sau ,,corectarea” cere un preț mai costisitor decât timp....asta era ce vroiam să accentuez, și; pt. asta e nevoie de curaj, demnitate și putere duhovnicească, din Puterea lui Hristos, prin Duhul Sfânt.
Apoi: la ce altceva suntem chemați dacă nu a ne ajuta unul pe altul să creștem în toate privințele până vom putea fi înfățișați desăvârșiți înaintea Tatălui Sfânt!
Adăugat în 29/10/2011 de Ioanhapca
Frumuseţea Limbii Române se observă atât în exprimarea verbală cât şi în scriere. Adaptarea la noua ortografie după revoluţia din '89, lasă încă mult de dorit. Mulţi nu renunţă la î din i, în cuprinsul cuvântului atunci când scriu. Deasemenea, semnul apostrof, e înlocuit de liniuţa de unire în majoritatea cazurilor când se întâlnesc două vocale şi trebuie să se suprime una. Cred că iniţiativa este de bun augur, şi va aduce roade. Citirea unei scrieri fără diacritice oboseşte intelectul.
Adăugat în 30/10/2011 de Duverna
În decursul anilor se formează legături frăţeşti chiar pe site-uri creştine. Dumnezeu lucrează când într-un fel când în altul – aşa ne spune Biblia. În zilele noastre El lucrează şi se foloseşte şi de mijloacele tehnice inventate de înţelepciunea pe care El a dat-o oamenilor. Aceste legături sunt „de la distanţă” dar sunt călăuzite de Duhul Sfânt. Legăturile sau cunoştinţele dobândite trebuie păstrate. Suntem fii ai aceluiaşi Tată. În ce mă priveşte mă rog pentru toţi cititorii RESURSELOR CREŞTINE, pentru autori, pentru vizitatorii ocazionali, pentru cei ce administrează acest minunat website. Prin aceste câteva rânduri doresc să exprim şi recunoştinţa mea pentru suportul şi aprecierile făcute de cititori şi autori de-a lungul anilor. Părintele ceresc să vă răsplătească aşa cum numai El ştie să dea răsplată.
Colaborez cu RC chiar din anul când a luat fiinţă. De-atunci am constatat cu bucurie îmbunătăţirile ce au avut loc la acest site. Cred cu convingere că RC îşi atinge scopul prin faptul că vrea să stea în Cuvânt, să nu se abată de la El şi de aceea oferă hrană spirituală foarte diversă pentru vizitatori. E o oază binecuvântată pentru sufletele însetate, pentru sufletel cu dor de veşnicie.
Vreau acum să fac un apel la cititori, autori, vizitatori, administratori.
*Nimeni nu este perfect. Perfect a fost Domnul Isus care a fost sută la sută om şi sută la sută Dumnezeu.
* Să înţelegem dorinţa administratorilor de a îmbunătăţi RC din toate punctele de vedere. Într-un fel compoziţiile noastre sunt jertfe aduse în faţa lui Dumnezeu. În faţa Lui nu ne putem prezenta oricum. Grija noastră, atenţia noastră, pasiunea noastră în a crea ceva reflectă dragostea faţă de Creator.
*În ce mă priveşte caut să mă las inspirat de Dumnezeu în tot ce scriu. Această inspiraţie e o taină. Nu pot spune ce voi scrie mâine, sau în zilele ce vin. Voi şti abia după ce primesc inspiraţia. Înainte de a trimite ceva la RC revizuiesc şi verific apoi verific şi revizuiesc. Şi totuşi scăpări pot să fie. Vă rog dacă sesizaţi scăpări nu le faceţi publice. Faceţi sesizarea personal căci aşa e bine. Vă dau şi e-mailul meu : [email protected]. Oricând puteţi să-mi trimiteţi o sesizare obiectivă, o observaţie sinceră. DAR VĂ ROG S-O FACEŢI PERSONAL, NU PUBLIC. Am contactat de câteva ori fraţi care administrează Rc şi se pare că în curând vor face modificări în ce priveşte MARCAREA RESURSELOR. Adică va fi posibilitatea să se facă în mod personal şi nu public. Când e vorba de erori gramaticale în majoritatea cazurilor acestea sunt clare, nu pot fi controverse dacă e greşit ceva sau nu. Problema sensibilă este atunci când o resursă e marcată INCERT DIN PUNCT DE VEDERE AL AUTENTICITĂŢII. Gândiţi-vă puţin ce înseamnă lucrul acesta. Dacă mergem la DEX, AUTENTIC e ceva care e adevărat, ceva care nu e fals. Dacă o resursă e marcată sau calificată „incert din punct de vedere al autenticităţii” atunci concluzia ar fi că e ceva fals şi dacă e ceva fals nu are ce căuta pe RC şi pe nici alt site creştin sau necreştin. Deci, dragi vizitatori, înainte de a face click-ul mai gândiţi-vă, mai revizuiţi; nu daţi acel click de „incert” aşa de uşor. Vă dau un exemplu concret. Am postat o poezie cu o temă profundă: „Nimic nu poate să ne-abată”. A fost marcată „incertă din punct de vedere gramatical” Am revizuit-o de câteva ori cu mare atenţie. Nu am văzut nici o eroare gramaticală. Am şters acea poezie. Deci atenţie sporită când dăm calificative. Sfatul principal aici e REŢINERE.
*Mai trebuie să ştim că AUTENTICITATEA e una şi VALOAREA LITERARĂ e cu totul altceva şi că nu toţi poeţii pot fi Costache Ioanid sau Eminescu.
* CONCLUZIE: Să nu ne mulţumim cu creaţii mediocre ci să căutăm să facem lucrarea ca pentru Domnul cum spune Scriptura. Dar sesizările în ce priveşte scăpări sau erori trebuie făcute personal, nu public. În sensul acesta am sugerat metoda altor site-uri de poezii, adică există posibilitatea chiar pe site ca cel ce sesizează ceva să trimită un mesaj autorului. La acel mesaj doar autorul resursei are acces nu toţi vizitatorii. E o corespondenţă între cei doi şi nu e publică.
Şi cred cu convingere că aşa e bine şi spre această metodă să opteze şi RC.
Cu stimă George Cornici

Adăugat în 31/10/2011 de geocornic
Ma bucur mult sa fac (de putina vreme) parte din familia "Resurse Crestine", unde am gasit multa caldura, intelegere si brate deschise pentru comunicare si colaborare cu persoane care nu le-am vazut niciodata. Abea am reusit sa descopar tainele acestui site si acum descopar ca va terbui sa descopar altele in curand?.... Nu prea imi surade ideea pt ca si noi locuim in diaspora si sincer de cele mai multe ori suntem obositi si cautam sa scriem cat mai simplu, iar daca am fost intelesi pana acum de ce credeti ca ar trebui sa se faca clasificarile acestea?......MI SE PARE DUREROS! Dar sunteti voi cei care veti decide ce trebuie sa faceti si sper sa o faceti spre binele tuturor! Domnul sa va calauzeasca prin Duhul Sfant in aceasta decizie!
Adăugat în 01/11/2011 de Evlavia
Pentru cei din diaspora si nu numai:
- tocmai pentru ca stim ca sunt persoane care nu pot scrie cu diacritice NU vom bloca niciodata resursele care nu au diacritice.

Acest sistem de notare va fi util pentru corectori: persoane care au timp la dispozitie si in curand, printr-un sistem la care momentan lucram, vor putea ei corecta resursele de pe site. Dar ca sa le corecteze au nevoie intai sa stie care resurse au nevoie de aceste corecturi. Prin urmare am inceput cu primul pas despre care vorbim aici: marcarea resurselor în funcție de calitatea scrierii lor.

Va fi posibil in curand sa filtrezi toate poeziile care nu au diacritice si sa te implici in corectarea lor, corectarile urmand a fi confirmate de catre colaboratori sau administratori.

Ceea ce dorim e sa avem o comunitate pe acest site nu doar bazata pe consum ci si pe implicare.
Adăugat în 02/11/2011 de BenHur
Va rugam sa aveti in vedere faptul ca pe site sunt mai multe sectiuni, printre care si sectiunea cu cantari scrise. Acolo sunt foarte multe cantari scrise in graba, in fuga, ale nimanui (la inceputul site-ului nu existau utilizatori, oricine putea adauga resurse), si pentru a le putea corecta avem nevoie de acest prim pas: de marcarea resurselor scrise gresit.
Nu este intentia noastra de a arata cu degetul spre autorii de resurse, ci de a corecta mai ales adevarate comori nebagate in seama din cauza greselilor si a calitatii scrierii.
Ganditi-va cate poezii de Traian Dorz au fost adaugate pe site. Multumita unei colaboratoare, toate acestea au fost corectate gramatical si au primit diacritice. Prin aceste marcaje, putem face diferenta intre resursele corectate gramatical si celelalte, ca sa putem sa le corectam doar pe cele necorectate, sa nu trebuiasca sa le verificam pe toate.
Inchipuiti-va multe alte situatii in care orice marcare pozitiva poate adauga valoare atat resurselor, cat si site-ului. Iar marcarile negative au rol de a ne da imbolduri sa corectam, sa ne corectam si sa mergem mai departe.
Speram ca ne veti fi alaturi si ne veti sustine si in aceasta privinta.
Adăugat în 02/11/2011 de Softy
Va intreb dragi administratori cat de autentici sunt cei care corecteaza si cu ce discernamant fac asta, deoarece trebuie sa fi un profesor de romana sau critic literar ca sa spui parerea publica despre scrierea cuiva. Dar ca sa dai unda verde oricaror cititori sa iti claseze scrierea ca fiind buna sau gresita sau neautentica, nu mi se pare corect.Cu ce drept? Cu al vostru care dispuneti de autoritate, dar nu uitati ca daca n-ar fi cei ca noi si altii care au ceva de spus si pus, nu ati avea de lucru. Iar acum ca sa piperati un pic acest bun program ati venit cu noi idei. Faceti asta in culise si lasati doar ce credeti voi ca merge bine si nu lasati sa se vada ca au venit reformatorii. Ca in biserici sunt destui.
Adăugat în 06/11/2011 de radmaria
Eu unul sunt pentru sesizare personala, ca de aia avem adresa de mail fiecare. Sunt pentru corectare, dar asta facuta numai de autor in urma sesizarii facute, sau pe poeziile are caror autori nu mai sunt in viata. Cred ca cel mai bine ar fi asa, altfel cum vor invata si cei ce scriu poezii unde gresesc daca altii vin pe urma si corecteaza, si doar atat? Asa s-ar putea sa corectezi pe altul la nesfarsit. E adevarat ca nu e nimeni scutit de greseli ortografice, dar daca tot am am lucrat atata timp poate pe o poezie, nu cred ca ne-ar fi greu sa revenim asupra greselilor care ne-au scapat si sa facem corecturile necesare. Dupa cum primi aprecieri, putem primi si sesizari, fara nici o suparare.
Si apoi, nu pot sa permit sa se faca corecturi mai ales ca exista ispita de a adauga sau sterge(chiar semne de punctuatie, ca sa nu zic cuvinte) doar pentru ca asa ar suna mai bine, schimband de multe ori mesajul care se voia transmis.
Si daca referendumul e la moda, puteti face unul printre cei ce scriu poezie intrebandu-i daca sunt de accord sau nu, ca altii sa intervina si sa faca corectiile pe poeziile personale. Eu unul nu sunt de accord.

Softy...daca tot ati spus ca in curand veti da posibilitatea fiecaruia sa faca corecturi, v-ati gandit inainte sa cereti si permisiunea autorului?(asta daca mai are drepuri).

Adăugat în 07/11/2011 de Nisalin
Corecturile pentru poeziile adaugate de altcineva decat de autorii insisi au fost facute pana acum de o colaboratoare care lucreaza ca editor la Monitorul Oficial - deci credem ca are calificarile necesare pentru a corecta gramatical si ortografic poeziile.
Cand vom adauga posibilitatea ca utilizatorii sa propuna corecturi ale poeziilor (si a oricaror resurse text), in mod evident ei nu vor putea opera corectura. Corectura va astepta pentru aprobarea autorului si/sau a colaboratorilor care vor fi desemnati ca moderatori pentru sectiunea de poezii text de pe site.

Intelegem pozitia voastra ca autori, si ne bucuram de interesul vostru de a va corecta singuri creatiile, ni se pare si noua corect si nu vrem sa intervenim in acest proces. Dar intelegeti-ne ca exista foarte multe resurse scrise gresit, adaugate de altcineva decat de autorul lor, si pe acelea trebuie sa le corectam sau sa le stergem pentru a avea un site de calitate.

Vom face tot ce ne sta in putinta pentru ca autorii sa poata fi semnalati, contactati, si sa li se propuna corecturi, iar ei sa poata sa modifice singuri operele lor. Dar ce facem cu autorii care nu-si dau seama de greselile lor? Sau care nu vor sa le corecteze? Pentru acei autori va trebui sa poata lua si altii decizii privitor la operele lor - cum ar fi colaboratorii cu cunostinte in materie de gramatica si ortografie.

Cred ca fiind pe un site crestin puteti avea incredere in bunele intentii pe care noi le avem ca echipa, si va invitam sa propuneti si voi, aici, in comentarii, un sistem care v-ar conveni pentru corectarea greselilor resurselor autorilor activi si a celor ce nu au cont pe site, sau au fost adaugate fara un utilizator atasat resursei.
Adăugat în 07/11/2011 de Softy
Vă rog să clarificați diferența între o resursă cu greșeli și o resursă incorectă gramatical.

O resursă marcată "Resursă cu greșeli" are inexactități altele decât cele gramaticale? Greșeli la nivel de concepte, idei? Sau greșeli în ceea ce privește reproducerea exactă a cuvintelor autorului acelui material? (De exemplu e scrisă o poezie de Traian Dorz care în loc de "holde mănoase" are "holde grase")

Vă mulțumesc!
Dumnezeu să binecuvânteze și această inițiativă, este binevenită și bine intenționată.
Adăugat în 08/11/2011 de andreeansd
Resursa cu greseli (vom modifica acest termen cat de curand) inseamna resursa care are titlu/autor/album/continut incorect sau incomplet.
Continut incorect poate insemna ca ii lipseste o strofa sau ceva de genul acesta.
Lucram la obligativitatea adaugarii unui mic comentariu atunci cand o resursa este marcat in mod negativ - ca sa stim ce trebuie corectat la ea.
Adăugat în 08/11/2011 de Softy
Mulțumesc Softy.
Adăugat în 08/11/2011 de andreeansd
Există pe site resurse scrise în limba engleză. În dreptul acestora ce se marchează la opțiunea diacritice? Se lasă nebifat sau se marchează resursă corectă gramatical, considerându-se corectă pentru a nu fi evaluată ulterior în sensul acesta?
Adăugat în 08/11/2011 de andreeansd
Opțiuni