Oamenii de stiinta au creat primul organism viu artificial, readucand la viata o bacterie
Adăugată de BenHur in 21/05/2010, citită de 3.426 ori
Autor: I.R., Categorie: Semnele sfârșitului
Oamenii de stiinta au creat primul organism viu artificial, readucand la viata o bacterie

Oameni de stiinta americani care incearca de mai multi ani sa creeze viata artificiala au anuntat joi ca au reusit sa realizeze in laborator un genom sintetic, pe care l-au folosit pentru a aduce inapoi la viata o bacterie, relateaza Reuters. Presedintele american Barack Obama a solicitat o ancheta asupra implicatiilor acestei descoperiri. 


Cei care au luat parte la experimentul care dureaza de 15 ani si care a costat pana acum 40 de milioane de dolari spera ca realizarea sa ii invete cum sa creeze microbi speciali.

Exista insa temeri ca aceasta tehnologie ar putea fi folosita pentru a produce arme biologice, motiv pentru care, la solicitarea lui Obama, Comitetul american pe probleme de energie si comert din cadrul Parlamentului se va reuni saptamana viitoare pentru a discuta implicatiile acestei descoperiri. 

"In studiul sau, Comitetul ar trebui sa ia in considerare potentialele beneficii medicale, asupra mediului inconjurator si a securitatii, precum si potentialele riscuri asupra sanatatii sau sigurantei, " a precizat Obama. 

Cercetatorii au lucrat cu o varianta sintetica a ADN-ului bacteriei, transplantata intr-un alt microb, "golit" pe dinauntru in prealabil.  Dupa mai mult incercari, noul microb a prins viata si a inceput sa se multiplice in vasul de laborator.

"Este prima celula sintetica facuta vreodata," a declarat Craig Venter, cel care a coordonat cercetarea. "Este prima specie de pe planeta care se auto-multiplica si al carei parinte este un computer." Venter a adaugat ca va incerca sa foloseasca bacterii pentru a produce combustibil, vaccinuri sau pentru a creea alge care sa absoarba dioxidul de carbon din atmosfera. 

"Va deveni o unealta foarte puternica in incercarea de a realiza ce vrem noi in biologie," a spus Venter.

Pe de alta parte, unii biologi sustin ca realizarea echipei lui Venter reprezinta un progres important, fara insa a insemna ca s-a reusit producerea de viata artificiala de la zero.


Știre preluată de pe www.hotnews.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni