Catostrofe si accidente in 2008
Adăugată de user necunoscut in 25/12/2008, citită de 2.712 ori
Autor: BenHur, Categorie: Internațional
Catostrofe si accidente in 2008
France Presse prezinta zece dintre cele mai grave catastrofe naturale si accidente care s-au produs in anul 2008.

CICLONUL DIN MYANMAR


Ciclonul Nargis a lovit coasta de sud-vest a Myanmarului, la 2 mai, cu rafale de vant cuprinse intre 190 si 240 kilometri pe ora, inainte de a se orienta spre est in urmatoarea zi. Ciclonul s-a soldat cu 138.000 de morti si disparuti si 2,4 milioane de sinistrati. Nargis a provocat pagube materiale majore, in special in Yangon, cel mai mare oras al tarii. Dupa ce a blocat ajutorul strain la frontierele statului, junta militara, aflata la putere din 1962, incredinteaza Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) sarcina de a coordona ajutorul umanitar international in aceasta tara, una dintre cele mai "inchise" state din lume.


SEISMUL DIN CHINA


La 12 mai, un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter se inregistreaza in provincia Sichuan (sud-vestul Chinei). Seismul s-a soldat cu 88.000 de morti si disparuti, 375.000 raniti, iar circa cinci milioane de oameni au ramas fara locuinte. Costurile lucrarilor de reconstructie din circa 50.000 de orase si localitati afectate de cutremur, cel mai grav din aceasta tara din ultimii 32 de ani, sunt estimate la mai mult de 245 de miliarde de dolari.


URAGANELE DIN HAITI


In august si septembrie, patru uragane si furtuni tropicale - Fay, Gustav, Hanna si Ike - lovesc succesiv Haiti, provocand moartea a 800 de persoane, dintre care majoritatea in orasul Gonaives, precum si circa un milion de sinistrati. Circa 100.000 de locuinte sunt avariate in aceasta tara din Caraibe, cea mai saraca de pe continentul american.


NAUFRAGIUL DIN FILIPINE


La 21 iunie, feribotul MV Princess of the Stars, care plecase din Manilla pentru a ajunge in Cebu, este surprins de taifunul Fengshen si se scufunda in apropiere de insula Sibuyan, cu 862 de pasageri la bord. Doar 57 de persoane sunt gasite in viata. Cateva zile mai tarziu, autoritatile din Filipine suspenda operatiunile de cautare, dupa ce afla ca nava transporta pesticide extrem de toxice.


ALUNECARE DE PAMANT IN CHINA


La 8 septembrie, o alunecare de pamant ingroapa practic Taoshi, oras cu circa 1.000 de locuitori, din nordul Chinei, iar 262 de persoane mor.


AVIONUL SPANAIR SE PRABUSESTE LA MADRID


La 20 august, Spania se confrunta cu cea mai grava catastrofa aeriana a sa din ultimii 25 de ani, cand un avion al companiei spaniole Spanair se prabuseste la decolare pe aeroportul din Madrid. 154 de persoane au murit.


PRABUSUIREA UNEI SCOLI IN HAITI


La 7 noiembrie o scoala s-a prabusit intr-o suburbie a capitalei Port-au-Prince, provocand moartea a 91 de persoane si ranirea altor 162, majoritatea copii. Cinci zile mai tarziu, o parte dintr-o alta scoala se prabuseste in centrul capitalei, iar noua persoane sunt ranite.


COLIZIUNE FEROVIARA IN CHINA


La 28 aprilie, un tren expres care venea din Beijing intra in coliziune cu un alt tren de pasageri in apropiere de orasul Zibo, bilantul fiind de 70 de morti si 400 de raniti. Este una dintre cele mai grave catastrofe feroviare din China din ultimii zece ani.


ACCIDENT RUTIER IN BURKINA FASO


La 15 noiembrie, o coliziune se produce intre un autobuz care transporta persoane si un camion care transporta zahar, coliziune urmata de un incendiu. In urma accidentului, 69 de persoane mor, in apropiere de Boromo (167 kilometri vest de Uagadugu). Autobuzul transporta 92 de pasageri, majoritatea din Burkinabe, care plecasera sa lucreze pe plantatiile de cacao si cafea din sud-vestul Coastei de Fildes. Acest accident a fost unul dintre cele mai grave din ultimii ani din Africa de Vest.


INCENDII IN CALIFORNIA


La jumatatea lunii octombrie, incendiile, intensificate de rafale de vant de 100 kilometri pe ora se extindeau in nord-vestul Los Angeles-ului. O persoana a murit, iar 7.700 de hectare au fost devastate in cinci zile. La 12 noiembrie, trei incendii au distrus mai mult de 800 de locuinte si circa 17.000 de hectare din regiunea Los Angeles si Santa Barbara.

------------------------
Te-ai gandit ca daca esti inca in viata e doar pentru ca Domnul Dumnezeu ti-a purtat de grija si ti-a mai dat zile ca sa iL poti sluji?

Știre preluată de pe www.9am.ro
catastrofe si accidente in 2008
Faptul ca sunt ales de Dzeu sa fiu a Lui e cea mai mare binecuvantare pe care am putut-o primi vreodata si sa-l pot sluji e cea mai mare onoare pt mine, niciodata n-am inteles cea gasit la mine stiu doar ca Ma iubit si atat.
Adăugat în 28/12/2008
Opțiuni