FOCURI SE APRIND PE DEALURI Istoria Bisericii Creștine Penticostale din județul Tulcea în perioada 1939-1989
Adăugată de istoria_penticostala in 11/02/2019, citită de 1.322 ori
Autor: Lucian Țugui, Categorie: Recenzii cărți
FOCURI SE APRIND PE DEALURI Istoria Bisericii Creștine Penticostale din județul Tulcea în perioada 1939-1989

 

Istoria bisericii creștine penticostale din Tulcea cu titlul „Focuri se aprind pe dealuri” aduce în fața cititorilor imagini reale culese din viața comunității penticostale în special, dar și din viața celorlalte biserici creștine, dintr-o perioadă de aproape o sută de ani.

            Titlul legat de aprindere unor focuri pe dealuri prezintă într-un mod poetic imaginea flăcărilor  credinței ce s-au aprins în sufletele oamenilor din județul Tulcea, un teritoriu așezat pe multe dealuri, atunci când au descoperit Cuvântul[1] Sfintelor Scripturi și dragostea lui Dumnezeu.  De aceea, aceasta relatare a istoriei nu este despre oameni, ci despre ce a facut Dumnezeu folosindu-se și de oameni.

            Nevoia de a cunoaște și curiozitatea au marcat tot timpul existența umană. Moise, unul dintre cei mai mari conducători ai poporului evreu, a văzut de la depărtarea un foc în pustiu și imaginea acesta i-a stărnit multă curiozitatate. A vrut să știe ce e cu acel rug de foc care nu se mistuie, s-a apropiat și așa l-a descoperit pe Cel ce este veșnic. Dorind să cunoască mai mult, Moise a întrebat cine este Acela din focul aprins. Dumnezeu i s-a prezentat atunci într-un mod simplu: „Eu sunt Cel ce sunt”[2]. Pentru eroul biblic  fost momentul în care a început fascinanta călătorile a cunoșterii lui Dumnezeu.

                Există în fiecare dintre noi această dorință de a cunoaște. De aceea, volumul „Focuri se aprind pe dealuri” oferă o bază de documentare şi interogare pentru cei care doresc a ști și a  înţelege mai bine istoria bisericii creștine penticostale.

                Volumul tratează, printre altele, informațiile despre creștinii din perioada antică și medieval din teritoriul nord dobrogean, aspecte sociale din Tulcea în prima jumătatea a secolului XX, relația bisericilor neoprotestante cu statul roman înainte și după cel de-al doilea război mondial și cuprinde mărturii și date exacte despre modul în care s-au înființat bisericile creștine penticostale din Tulcea. De asemenea sunt relatate aspect privind evoluția sau închiderea acestor biserici.



[1] Dumnezeu afirmă prin prorocul Ierimia: „Nu este Cuvântul Meu ca un foc”, zice Domnul, „şi ca un ciocan care sfărâmă stânca?” Biblia sau Sfânta Scriptură, Traducerea Cornilescu, 1988, Cartea Ierimia, capitolul 3 versetul 9

[2] Biblia sau Sfânta Scriptură, Traducerea Cornilescu, 1988, Cartea Exodul, capitolul 3


Știre preluată de pe istoriebaptistablogul.blogspot.com
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni